Vliv cestovního ruchu na environmentální a ekonomický rozvoj mikroregionů - Konířová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2009)
Diplomová práce se věnuje tématu mikroregionů ve spojení s cestovním ruchem, především na území Pardubického kraje. V první kapitole jsou uvedeny teoretické informace o mikroregionech a pojmech s nimi souvisejícími. Jejich legislativa, vznik, hospodaření nebo zánik a možnosti financování cestovního ruchu na úrovni obcí a mikroregionů. Další část práce zahrnuje popis vybraného mikroregionu v Pardubickém kraji. Podrobně je rozpracován Svazek obcí pod Kunětickou horou. Popsány zde jsou důvody vzniku, členské obce a zajímavosti z oblasti cestovního ruchu, které mohou turistům nabídnout. Poslední část je zaměřena spíše prakticky. V závěru nalezneme odůvodnění, proč právě Pardubický kraj neustále obsazuje poslední příčky v hodnocení návštěvnosti, na jaké oblasti by se měl zaměřit, aby se tato situace zlepšila a náš kraj navštěvovalo více turistů.
The influence of tourism on the environmental and economical development of microregions
Keywords: Tourism; microregions; Alliance of municipalities bellow Kunětická hora; SWOT analysis; accommodation; visit rate; Cestovní ruch; mikroregiony; Svazek obcí pod Kunětickou horou; SWOT analýza; ubytovací kapacity; návštěvnost