Porovnání typografické úpravy jednotlivých edic Netolického a Melantrichovy Bible České - Lišková, Karolína (Univerzita Pardubice, 2012)
Téma mé teoretické bakalářské práce je Porovnání typografické úpravy jednotlivých edic Netolického a Melantrichovy Bible České. První edice Bible České je společným dílem Bartoloměje Netolického z Netolic a Jiřího Melantricha z Aventýnu. Další edice jsou již Melantrichovým samostatným tiskem. Jedná se tedy o druhou edici z let 1556-1557, třetí z let 1560-1561, čtvrtou z roku 1570 a pátou z roku 1577. Práce obsahuje úvodní kapitoly, týkající se historických reálií v Čechách, stručné historie knihtisku, života obou nakladatelů a tiskařů a kapitolu o Melantrichových tiscích a dílně. Poslední kapitolou je samotné porovnání typografické úpravy metodou porovnání vybraných stran bible. V práci šlo především o postihnutí rozsáhlých, nebo naopak detailních změn, které mohou napomoci k identifikaci ne zcela kompletního exempláře. Text je doplněn reprodukcemi popisovaných a porovnávaných stran. Teoretická práce úzce navazuje na praktickou bakalářskou práci, kdy předmětem komplexního restaurování byla právě první edice Bible České z roku 1549, pocházející z historického fondu Vědecké knihovny v Olomouci.
Comparison of typographical adjustment in particular editions of Netolický and Melantrich´s Czech Bible
Keywords: bible; Melantrich, Jiří; typografie; Bartoloměj Netolický z Netollic; typography