Hydrolytická odolnost vybraných oxidových skel - Kulas, Václav (Univerzita Pardubice, 2009)
Předmětem práce bylo studium hydrolitické odolnosti pěti typů skel, používaných v bižuterním průmyslu, konkrétně olovnytých křišťálů ( k94-31,65 hm.%PbO, K08-30% PbO, K24-24%PbO) a barnatých krystalínů ( LIBA 91, LIBA 2000).U těchto skel byly provedeny výluhy v demineralizované vodě při teplotě bodu varu, které po vyhchladnutí byly analyzovány pomocí ICP OES spektrometru.
Water resistance of selected oxide glasses
Keywords: olovnaté křišťálové sklo; baryové křišťálové sklo; hydrolitická odolnost; chemická odolnost; lead crystal glass; barium flint glass; water resistance; chemical durability