Kvalita života žen s inkontinencí moči - Sitková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2021)
Teoreticko - průzkumná práce se zabývá problematikou močové inkontinence žen ve věku 60-75 let. V teoretické části je popsána problematika inkontinence, její diagnostiky a léčby. Dále je rozebrána i problematika sebekoncepce, se kterou úzce souvisí sebeúcta, sebepojetí, sebehodnocení i interpersonální vztahy jedince. Přiblížena je i oblast kvality života a období periodického stáří. Kromě již zmíněných oblastí se v práci nachází i kapitola určená práci zdravotní sestry a její pomoci inkontinentním klientům. V průzkumné části je pracováno se standardizovaným dotazníkem I-QoL (Urinary Incontinence Quality-of-life questionnaire) a doplňujícími otázkami vlastní tvorby. Průzkumná část pracuje s 84 respondentkami ve věku 60-75 let, které mají močovou inkontinenci. Stresovou inkontinencí trpělo 40 žen a smíšenou inkontinencí 44 žen. Výsledky průzkumné časti práce poukázaly na rozdíly mezi jednotlivými typy inkontinence, kdy ženy se smíšenou inkontinencí vykazovaly horší kvalitu života, než ženy s inkontinencí stresovou.
Quality of life of women with urinary incontinence
Keywords: inkontinence; léčba; vyšetřovací metody; kvalita života; stáří; dotazník I-QoL; incontinence; treatment; examination methods; quality of life; old age; I-QoL questionnaire