Analýza témat patentů pro účely konkurenčního zpravodajství - Jaroš, Václav (Univerzita Pardubice, 2025)
Cílem diplomové práce je představit analytické metody používané v konkurenčním zpravodajství, analyzovat témata patentových dat a identifikovat technologické trendy. Úvodní část se věnuje oblasti konkurenčního zpravodajství. Práce se následně zaměřuje na představení problematiky patentové analýzy a analýzy témat v textových datech. Praktická část demonstruje využití neuronového modelu témat BERTopic k analýze témat patentů v oblasti fotografické techniky a identifikaci technologických trendů.
Topic Modeling of Patents for Competitive Intelligence
Keywords: konkurenční zpravodajství; patentová analýza; textová analýza; analýza témat; BERTopic; competitive intelligence; patent analysis; text analysis; topic modeling; BERTopic