The influence of the Irish folk tales on the notion of irishness - Šamalíková, Soňa (Univerzita Pardubice, 2002)
Práce se zabývá vlivem irských lidových příběhů na pojetí "irství", irskými dějinami, národní identitou i nacionalistickými tendencemi v historii. Seznamuje s irskou ústní tradicí a představuje především ty mýty, legendy a pohádky, které nejvýznamněji ovlivnily irská nacionalistická hnutí a pojetí "irství".
Vliv irských lidových příběhů na irství
Keywords: Irsko; dějiny; národní identita; lidová slovesnost; mýty; legendy; pohádky; Folklor; nacionalismus