Stanovení obsahu vyšších mastných kyselin v EDTA plazmě diabetiků - Koukalová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2012)
Předložená diplomová práce zkoumá závislosti složení mastných kyselin v jednotlivých lipidových frakcích plazmy a krevních markerů lipidového a sacharidového metabolismu. Cílem je přispět alespoň malou měrou k rozšíření poznatků o patogenezi a změnách metabolických pochodů při diabetes mellitus. Vzorky krevní plazmy byly zpracovány nejprve tenkovrstevnou chromatografií, kterou byly lipidy rozděleny do jednotlivých tříd. Poté byl stanoven obsah jednotlivých mastných kyselin ve všech třídách lipidů pomocí plynové chromatografie. Vzorky plazmy diabetiků 2. typu a zdravých dárců krve byly rozděleny do tří skupin podle hladiny glykovaného hemoglobinu na zdravé osoby, dostatečně a nedostatečně kompenzované diabetiky. U studovaných diabetiků byla prokázána dyslipoproteinémie a to bez ohledu na stupeň kompenzace onemocnění. Bylo zaznamenáno zřetelné snížení esenciálních polynenasycených mastných kyselin u diabetiků oproti zdravé skupině. Dále jsme zjistili, že koncentrace nasycených mastných kyselin má vzrůstající charakter. Nasycené mastné kyseliny jsou prokazatelně toxické a jsou příčinou pokračujících obtíží diabetiků. Významným nálezem je zvýšení koncentrace diacylglycerolů, které jsou důležitými signálními molekulami v přenosu inzulinového signálu. Jejich několikanásobně zvýšená koncentrace vede k poruše v přenosu tohoto signálu a následnému rozvoji inzulinové rezistence.
Determination of content of higher fatty acids at EDTA plasma of diabetic patients
Keywords: diabetes mellitus; mastné kyseliny; lipidový metabolismus; glykovaný hemoglobin; tenkovrstevná chromatografie; plynová chromatografie; fatty acids; lipid metabolism; glycosidic hemoglobin; thin layer chromatography; gas chromatography