Úprava procesních vod z papírenského, textilního a viskózového průmyslu - Kuchtová, Gabriela (Univerzita Pardubice, 2022)
V teoretické části je nejdříve nastíněna problematika odpadních vod z papírenského, textilního a viskózového průmyslu. Poté je pozornost zaměřena na organická barviva, která vzhledem k přítomnosti konjugovaného aromatického chromoforu představují biologicky obtížně odbouratelnou součást organické matrice polutantů. Následně jsou uvedeny elektrochemické pokročilé oxidační procesy, kterými lze problematické organické látky odstraňovat, přičemž se podrobněji zaměřuji na anodickou oxidaci. V této části jsou představeny i elektrodové materiály, a také přístupy k zhodnocení efektivity elektrochemického procesu. V závěru jsou shrnuty běžně používané skupinové testy určující celkovou kvalitu vody. V experimentální části je proces anodické oxidace aplikován k čištění modelových odpadních vod obsahujících barviva a posléze k čištění reálných odpadních vod z výroby viskózy.
Treatment of processed water originating in paper, textile and rayon industry
Keywords: průmyslové odpadní vody; syntetická barviva; pokročilé oxidační procesy; anodická oxidace; industrial wastewater; synthetic dyes; advanced oxidation processes; anodic oxidation