Přirozená práva a vznik státu u Hobbese a Locka - Dvořák, Filip (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá koncepcí přirozených práv a státu u Thomase Hobbese a Johna Locka. Cílem práce je porovnat jejich přístupy prostřednictvím analýzy klíčových děl - Leviathan a Druhé pojednání o vládě. Práce se zaměřuje na rozdíly v pojetí přirozeného stavu, společenské smlouvy a role státu. Zatímco Hobbes chápe přirozený stav jako stav války a obhajuje absolutní moc státu, Locke vychází z existence přirozeného zákona a zdůrazňuje odpovědnost státu vůči občanům. Analýza ukazuje, že oba myslitelé představují odlišné, ale zásadní přístupy k otázce legitimity moci a práv jednotlivce.
Natural Rights and the Emergence of State in Hobbes and Locke
Keywords: absolutismus; majetek; přirozené právo; přirozený stav; přirozený zákon; společenská smlouva; stát; svoboda; zákon přírody; absolutism; property; natural right; state of nature; natural law; social contract; state; freedom; law of nature