Zavádění systémů přesného přístrojového přiblížení na bázi GPS - Svoboda, Aleš (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá problematikou využití prostředků satelitní navigace a odvozených technologií v oblasti přesných přístrojových přiblížení letounů v civilní letecké dopravě. Rozebrány jsou různé druhy stávajících systémů navigačního vedení letounů pro provádění přesných přístrojových přiblížení, vysvětleny jejich principy činnosti, přednosti i omezení. Dále je podrobně rozebrána technologie satelitní navigace GPS, včetně dalších technologií, které zvyšují přesnost a použitelnost těchto prostředků. Práce se rovněž zabývá nákladovostí zavedení, provozu a údržby prostředků přesného přístrojového přiblížení na bázi GPS a příbuzných technologií, se zaměřením na relativní úsporu ve srovnání s dodnes používanými technologiemi. Závěrečná část pak shrnuje přínosy, ale i nevýhody, spojené se zavedením prostředků přesného přiblížení na bázi GPS.
Implementation of GPS-based precision approach systems
Keywords: satelitní navigace; GPS; Letecká doprava; satelite navigation; Air transport