Publicistický text a průzkum čtenářské gramotnosti na Univerzitě Pardubice - Šulcová, Daniela (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato práce se orientuje na průzkum čtenářské gramotnosti u dospělých, konkrétně u studentů Univerzity Pardubice. Cílem práce bude zejména zjistit dovednost studentů doslovně porozumět vybranému publicistickému textu, umět vyvodit z přečteného textu závěry a text zhodnotit na základě v něm obsažených informací. V teoretické části budou vymezeny základní pojmy (terminologie) a předloženy dosavadní výsledky bádání, v praktické části práce se budeme zabývat samotným průzkumem čtenářské gramotnosti. Zásadním výstupem bude provedení dotazníkového šetření a jeho následné vyhodnocení.
Journalistic text and reader´s literacy exploration at the University of Pardubice
Keywords: čtenářská gramotnost; studenti vysokých škol; čtenáři; průzkum; funkční gramotnost; reading literacy; university students; readers; research; functional literacy