SDG 11: Cíle udržitelného rozvoje ve světle indikátorů udržitelného rozvoje využívaných v prostředí měst České republiky - Maštálka, Martin; Korovchenko, Tetiana (My University, 2017)
Cíle udržitelného rozvoje (SDG – Sustainable Development Goals) navazují na předchozí Rozvojové cíle tisíciletí (MDG – Millennium Developmet Goals) a především dále pokračují v cestě, kterou započala na konci 80. let 20. stoletá tzv. Bruntlandové zpráva. Sada celkem 17 cílů se snaží postihnout a řešit hlavní problémy, kterým v současné době lidstvo jako celek čelí. Tato sada cílů je dalším krokem v rozvíjející se myšlence udržitelného rozvoje. Předložený příspěvek je zaměřen rozvojový cíl č. 11: Vytvořit inkluzivní, bezpečná, odolná a udržitelná města a obce. Jestliže cíle udržitelného rozvoje představené OSN jsou navrženy s ohledem na celosvětové problémy, je samozřejmé, že každá země bude při implementaci tohoto dokumentu reflektovat svá státní či národní specifika. Příspěvek tak představuje současný stav procesu a specifika implementace indikátorů Cílů udržitelného rozvoje v prostředí České republiky.
SDG 11: Sustainable Development Goals in comparison with the indicators of sustainable development in the environment of the Czech Republic.
Keywords: cíle udržitelného rozvoje, indikátory udržitelného rozvoje, rozvoj města, management města, Agenda 2030, Strategický rámec Česká republika 2030; sustainable development goals, sustainable development indicators, city development, city management, Agenda 2030, Strategic Framework Czech Republic 2030