Kultivace a použití nádorových linií dendritických buněk - Ptáčková, Klára (Univerzita Pardubice, 2016)
Práce je věnována kultivaci a využití nádorových linií dendritických buněk. Lidské leukemické myeloidní linie jsou odvozeny od buněk, které jsou schopné získat fenotyp dendritických buněk. Dendritické buňky hrají důležitou roli, jako buňky prezentující antigen. Poskytují kostimulační signály důležité pro aktivaci T-buněk a mají schopnost indukovat primární imunitní odpověď. Některé myeloidní a lymfoidní nádorové linie jsou schopné se diferencovat v dendritické buňky. Jedná se o buněčné linie MUTZ-3, THP-1 a KG-1, které se nejčastěji využívají jako modely pro studium dendritických buněk. Tyto nádorové buněčné linie nacházejí využití při biochemickém výzkumu, klinických studiích dendritických buněk, ale i při studii makrofágů a monocytů.
Cultivation and use of tumor lines of dendritic cells
Keywords: nádorové linie; kultivace; imunita; dendritické buňky; tumor lines; cultivation; imunity; dendritic cells