Problematika restaurování maleb na hedvábí asijské provenience - Khaindrava, Laura (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato magisterské diplomová práce prezentuje výsledky komplexního restaurátorského zásahů na hedvábné časti Čínského podélného svítku s malovaným výjevem tradiční čínské krajiny na hedvábné podložce podlepené čínským papírem. Závěrečná magisterská práce se ve své teoretické části podrobněji zabývá problematikou poškození, materiály používané k restaurování a montáží Asijských podélných svitku na hedvábí a jejích správnými podmínkami uložení. Práce obsahuje i experimentální část zabývající se problematikou zacelení trhlin nepodlepených asijských maleb na hedvábí.
East Asian Paintings on Silk Support: Approaches to Conservation, Materials and Methods
Keywords: restaurování; čínský podélný svitek; čínské umění; asijské svitky; asijské umění; poškození asijských svitků; údržba a uložení; Chinese handscroll; Chinese art; Asian scrolls; deterioration of Asian scrolls; handling and storage