Částice montmorillonitu a jiných silikátových materiálů, jejich využití v oblasti polymerní chemie a farmakochemie - Boštíková, Karolína (Univerzita Pardubice, 2018)
První část bakalářské práce obsahuje základní informace o křemičitanech a jejich rozdělení. U jednotlivých skupin křemičitanů jsou obsaženy informace o jejich struktuře, především o propojování křemíko-kyslíkového tetraedru [SiO4]4- do větších jednotek - řetězců, cyklů, vrstev či trojrozměrných struktur. Druhá část bakalářské práce se podrobněji věnuje skupině phyllo-křemičitanů, jejich struktuře, rozdělení. Dále jílovým minerálům, v prvé řadě skupině smektitů a jejich minerálu montmorillonitu, u něhož jsou uvedeny kromě struktury a výskytu též informace o jeho širokém využití v různých odvětvích průmyslu.
Particles of montmorillonite and other silicate materials, their use in the field of polymer chemistry and pharmacochemistry
Keywords: křemičitany; phyllo-křemičitany; jílové minerály; montmorillonit; silicates; phyllo-silicates; clay minerals; montmorillonite