Modernizace traťového úseku Jičín - Libuň - Málek, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomové práce řeší možnosti modernizace jednokolejné trati 041 z Hradce Králové do Turnova, a to v traťovém úseku Jičín - Libuň (včetně). První část práce je zaměřena na traťový úsek mezi železničními stanicemi Jičín a Libuň na úrovni územně technické studie. Stávající stav této trati byl navržen na traťovou rychlost 60 km/h. Návrh nového vedení trati je řešen ve dvou možných variantách - velkorysé a úsporné. Velkorysá varianta je navržena na traťovou rychlost 110 km/h a úsporná na traťovou rychlost 90 km/h (s minimálním směrovým posunem). Druhá část práce řeší modernizaci železniční stanice Libuň. Bylo nezbytné zachovat připojení vlečky z pískovny Střeleč (firma Eximos, a.s.). V novém řešení je v železniční stanici navržena průběžná staniční kolej s rychlostí 80 km/h a nová mimoúrovňová nástupiště.
Modernization of the track section Jičín - Libuň
Keywords: modernizace traťového úseku; Jičín; Libuň; železniční stanice; podrobná situace; zvýšení traťové rychlosti; modernization of the track section; railway-station; detailed situation; advance of track speed