Vavřínový esenciální olej - Vokálová, Monika (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá Vavřínem ušlechtilým, popisuje jeho vlastnosti, chemické složení a využití. Největší pozornost je věnována listům této rostliny, ze kterých se získává vavřínový esenciální olej nejčastěji. V práci jsou zmiňovány techniky pro získání esenciálních olejů, zejména typy destilací. Dále je pozornost zaměřena na samotnou analýzu esenciálních olejů. V druhé části práce je popisováno složení jednotlivých vavřínových esenciálních olejů z dostupných zdrojů.
Essential oil from bay laurel
Keywords: vavřín ušlechtilý; esenciální oleje; vavřínový olej; plynová chromatografie; destilace; bay laurel; essential oils; bay laurel essential oil; gas chromatography; distillation