EKONOMICKÁ ODOLNOST REGIONŮ A MĚŘENÍ KOMPLEXITY: PŘÍKLAD EVROPSKÝCH REGIONŮ - Svoboda, Ondřej; Ibl, Martin; Břízková, Markéta (My University, 2017)
Cílem této studie je ověřit vztah mezi stupněm složitosti (např. úroveň chaosu) v regionálních časových řadách a ekonomickou odolností. Analýza vychází z předchozích studií, které se snažily dokázat vztah mezi Lyapunov exponentem a regionální odolností. Na rozdíl od předchozího empirického výzkumu je cílem našeho šetření ověřit užitečnost vybraných indexů komplexity pro kvantifikaci regionální odolnosti v kontextu hospodářské krize roku 2008. Výzkumné otázky formulované v jiných studiích tiše předpokládaly existenci stochastické závislosti mezi úrovní složitosti a citlivosti regionu k hospodářskému poklesu. Součástí práce je empirická aplikace, v níž bude zkoumána odolnost regionálního trhu práce na úrovni NUTS 2 z 12 zemí EU v období 1998-2014 pomocí algoritmu pro detekci obchodního cyklu a metody pro měření kompleixty . Výsledky naznačují, že vztah mezi regionální odolností a mírou složitosti závisí na výběru vhodné míry komplexity. V této práci byl analyzován vztah regionální odolnosti s Lyapunov exponentem a generalizovaným Hurstovým exponentem.
ECONOMIC REGIONAL RESILIENCE AND MEASURING COMPLEXITY: EXAMPLE OF EUROPIEN REGIONS
Keywords: Resilience; Engineering resilience; Ecological resilience; Evolutionary resilience; Spatial economics; Complexity