Estery kyseliny dusičné jako improvizované výbušiny. - Künzel, Martin (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce se zabývá estery kyseliny dusičné, které jsou připravitelné snadno a z dostupných surovin a mohou být jednoduše zneuţity k páchání trestné činnosti. Byla provedena rešerše z internetových diskusních fór i odborné literatury, zaměřená na přípravu a vlastnosti dostupných látek. Nejčastěji zmiňované estery byly připraveny s pouţitím improvizovaných postupů a byly porovnány se standardy. Zvláštní pozornost byla věnována vlastnostem tetranitrátu erythritolu. Práce je jedním z výstupů grantového projektu Ministerstva vnitra ČR s názvem "Výzkum detekce improvizovaných výbušin psy" a identifikačním kódem VG20102014032.
Nitrate esters as improvised explosives.
Keywords: nitroester; esterifikace; erythritol tetranitrát; improvizované výbušiny; Nitric acid ester; Esterification; Erythritol tetranitrate; Improvised explosives