Vlastnosti IS ve veřejné osobní dopravě pro užívání zrakově postiženými cestujícími - Albrecht, Petr (Univerzita Pardubice, 2010)
Práce se zabývá legislativními a normativními požadavky na informační systémy pro zrakově postižené cestující v České republice, srovnává obdobnou legislativu ve Švýcarsku a Velké Británii, identifikuje problémové oblasti a navrhuje možnosti jejich řešení. Věnuje se podrobné analýze vlastností existujících informačních systémů ve veřejné dopravě a jejich využitelnosti zrakově postiženými. Na základě analýzy jsou stanoveny výchozí vlastnosti informačních systémů a je navržena metodika hodnocení přístupnosti dopravních bodů zrakově postiženým. Jsou navrženy systémové požadavky na vybavení dopravních bodů železniční i autobusové dopravy včetně jejich vzorové realizace, vyhodnocení a srovnání s původním stavem.
The Characteristics of Information Systems for Vision Impaired Passengers in Public Transportation
Keywords: Zrakově postižený; Informační systém; orientační systém; vizuální informace; hlasová informace; kontrast; piktogram; písmo; vision impaired; Information System; guide system; visual information; voice information; contrast; pictogram; font