Plnění inflačních cílů Českou národní bankou - Endrle, Jan (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá inflačními cíly České národní banky a jejich plněním. V první kapitole se věnuje teorii ohledně inflace. V kapitole následující se pak zabývá charakteristikou České národní banky, včetně jejích funkcí, nástrojů a také režimem cílování inflace. V další části je pak analýza vývoje míry inflace v ČR od roku 1998. Na to navazuje další část práce, která porovnává inflační cíle ČNB se skutečnou mírou inflace, a zjišťuje tak, jak se inflační cíle dařilo plnit. V závěru je poté vymezeno, jaké faktory ve sledovaném období plnění inflačních cílů komplikovaly a jak se ČNB celkově dařilo tyto cíle plnit.
Fulfilling inflation targets by Czech National Bank
Keywords: inflace; Česká národní banka; inflační cíle; cílování inflace; devizové intervence; inflation; Czech National Bank; inflation targets; inflaton targeting; foreign exchange interventions