Pyridiniové deriváty a jejich (bio)chemický význam - Grygarová, Monika (Univerzita Pardubice, 2020)
Byla vypracována literární rešerše přípravy a využití vybraných pyridiniových derivátů v různých odvětvích průmyslu, ale i výskytu v přírodě. Práce je zaměřena na syntézu tří pyridiniových solí na bázi pyridylaminu a jejich následné kvarternizaci pomocí propan-1,3-sultonu. Výchozí sloučeninou pro všechny cílové sloučeniny je komerčně dostupný 4-aminopyridin. U cílových derivátů byla měřena chemická stabilita pomocí 1H-NMR, rozpustnost a elektrochemická charakterizace byla provedena pomocí cyklické voltametrie. Finální deriváty mají potenciál uplatnění v redoxních průtočných bateriích.
Pyridinium derivatives and their (bio)chemical importance
Keywords: pyridinové deriváty; herbicidy; redoxní průtočné baterie; 4-aminopyridin; propan-1; 3-sulton; pyridinium derivatives; herbicides; redox flow batteries; 4-aminopyridine; propane-1; 3-sultone