Postavení ženy a muže v rodině očima studentů učňovských oborů - Sládková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2013)
Ústředním tématem mé bakalářské práce je pohled mladých lidí na postavení ženy a muže v rodině. V první části práce se zabývám teoretickými poznatky o manželství, rodině a vztazích mezi partnery, genderem - rovností žen a mužů hlavně v rodině a feminismem. Ve třetí kapitole se věnuji učňovské mládeži, která tvoří mou skupinu respondentů. Druhá část je zaměřena na zjišťování názorů studentů odborných učilišť na postavení partnerů a manželů ve vztahu, dělbu jejich práce v domácnosti i ve finančním zajištění rodiny, na vhodný věk ženy i muže pro vstup do manželství či založení rodiny, anebo jestli sami respondenti plánují svatbu a rodinu.
Position of women and men in the family eyed students of vocational schools
Keywords: rodina; manželství; gender; feminismus; mládež; family; marriage; gender; feminism; young