Optimalizace procesu obrábění u odlitků z vysokotlakého lití - Kudláč, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2016)
Cílem práce bylo poukázat na jednotlivé druhy konvenčních a nekonvenčních způsobů obrábění. Především se jedná o vysvětlení jejich principu a ukázky jejich možného využití v praxi. Praktická část této práce se potom zaměřuje na optimalizaci procesu třískového obrábění u odlitků z Al slitin (dílů automatických převodovek, používaných u osobních automobilů), které se vyrábí technologií vysokotlakého lití. K samotné optimalizaci procesu je použita experimentální metoda DOE používající Taguchicho přístup, jejichž jednotlivé kroky jsou podrobně popsány. Takto získané optimální parametry procesu mohou být využity i v běžném provozu.
Machining process optimalization for high pressure casting parts
Keywords: třískové obrábění; obrobky; obrábění; řezná rychlost; chip; work pieces; machining; cutting speed