Náhrada špalíkové brzdy lokomotivy řady 709 brzdou diskovou - Michálek, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato bakalářská práce řeší náhradu špalíkové brzdy lokomotivy řady 709 brzdou diskovou. Je provedeno porovnání výhod a nevýhod několika konstrukčních variant. Navrhované řešení spočívá v dosazení kompaktních brzdových jednotek Knorr RZS do pojezdu vozidla. Součástí práce je orientační výpočet brzdících procent a brzdící váhy lokomotivy s diskovou brzdou. Původní a navrhované řešení jsou porovnávána z hledisek provozních, ekologických i ekonomických. V rámci rešeršní studie k dané problematice je pojednáno mj. o výrobcích vhodných komponent a o konstrukčním řešení diskové brzdy u současných hnacích vozidel.
Replacement of locomotive class 709 shoe brake by disk brake
Keywords: lokomotivy; brzdové jednotky; diskové brzdy; kotoučové brzdy