Analýza biologicky významných molekul pomocí imunoluminiscenční mikroskopie - Šenková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2010)
Tématem této diplomové práce bylo především optimalizovat metodiku a instrumentaci imunofluorescenční detekce. Pomocí imunofluorescenčních sond jsme značili vybrané biologicky významné molekuly. Imunofluorescenční sondy jsme získali konjugací fluorescenčních sloučenin se specifickou protilátkou. Mezi vybrané fluorescenční sloučeniny patřily především polovodičové nanokrystaly, kvantové tečky. Molekuly značené připravenými imunofluorescenčními sondami jsme detekovali v epifluorescenčním mikroskopu. Hlavním smyslem této práce je vývoj metody specifického značení biologicky významných molekul ve funkční diagnostice apoptotických a nádorových buněk.
Analysis of biologically significant molecules by immunofluorescence microscopy
Keywords: biokonjugace; kvantové tečky; kpilární elektroforéza; fluorescenční mikroskopie; bioconjugation; quantum dots; Capillary electrophoresis; fluorescence microscopy