Berta Mühlsteinová a ženské vzdělávací spolky v 19. století - Kocourková, Andrea (Univerzita Pardubice, 2011)
Tématem této práce je analýza činnosti spisovatelky Berty Mühlsteinové v Americkém klubu dam a Ženském výrobním spolku českém a jejích literárních příspěvků uveřejněných v časopisech Lada (1862-1866), Květy (1868-1872) a Světozor (1868-1877). Zároveň je přiblížena historie a vývoj ženských spolkových aktivit v 19.století. Podrobněji se zaměřujeme na Americký klub dam a Ženský výrobní spolek český, aby bylo snadnější orientovat se ve spisovatelčině práci pro oba spolky.
Berta Mühlsteinová (1841 - 1887) and Women's Educational Fellowships in the 19th Century
Keywords: Mühlsteinová, Berta; Americký klub dam; Ženský výrobní spolek; spolky; 19. století; časopisy; Mühlstein, Berta; sassociations; 19th century; journals