Komentovaný překlad stati Konrada Lorenze Instinktivní základy lidské kultury - Hašek, Martin (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato závěrečná práce se zabývá fenoménem vzájemného vztahu přírodních a humanitních věd, zejména vývojovou tendencí k určitému sbližování pohledů obou typů věd, s určitým přihlédnutím k této tendenci v oblasti pedagogiky. Jako základ práce stojí můj překlad stati Instinktivní základy lidské kultury Konrada Lorenze, protože tento vědec představuje významnou osobnost stojící na pomezí přírodních a humanitních věd, jehož vliv na uvedenou tendenci je z hlediska historie i filosofie vědy podstatný.
Keywords: Konrad Lorenz; přírodní věda; humanitní věda; komplementarita; filosofie vědy; neuropedagogika