Reštrikcie a prevencia – kontinuum alebo protiklady? - Škoviera, Albín (My University, 2024)
Príspevok sa zameriava na sociálne a psychologické súvislosti ľudského mravného vývoja. Rozhodujúcim aspektom mravného vývoja je existencia vhodných obmedzení, trestov a odmien. Základom prevencie je pozitívna výchova. Autor predstavuje štyri fenomény, ktoré majú negatívny vplyv na súčasný život: generačný posun v chápaní pojmov, hedonistické zameranie na súčasnosť, absencia výchovného ideálu a procesy dehumanizácie a desocializácie.
Restriction and prevention – continuum or opposites?
Keywords: hedonizmus; výchovný ideál; trest; odmena; hedonism; educational ideal; punishment; reward