Zdravotní gramotnost seniorů v souvislosti s COVID-19 (scoping review) - Seibertová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2025)
Starší dospělí představují jednu z nejzranitelnějších skupin vůči pandemii COVID-19, a to nejen kvůli vyššímu riziku komplikací spojených s věkem a zdravotním stavem, ale také kvůli nedostatečné zdravotní gramotnosti. Tato práce analyzuje dostupné studie zaměřené na zdravotní gramotnost seniorů v kontextu pandemie COVID-19 a identifikuje klíčové faktory, které ji ovlivňují. Práce se zaměřuje na úroveň informovanosti seniorů o COVID-19, jejich přístup k ověřeným zdrojům informací a schopnost tyto informace využít při preventivním chování a péči o vlastní zdraví. Z výsledků vyplývá několik klíčových faktorů, které významně ovlivňují zdravotní gramotnost seniorů.
Health literacy of seniors in relation to COVID-19 (scoping review)
Keywords: zdravotní gramotnost; gramotnost; senioři; starší dospělí; postarší; COVID-19; koronavirus; health literacy; literacy; seniors; geriatrics; older adults; elderly; COVID-19; coronavirus