Fosfátová skla lithná dotovaná oxidy přechodných kovů - Hostinský, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2021)
V této diplomové práci byla studována skla ternárních systémů Li2O-WO3-P2O5 a Li2O-MoO3-P2O5 v kompozičních řadách 40Li2O-xWO3-(60-x)P2O5 a 40Li2O-yMoO3-(60-y)P2O5 v rozsahu 0-40 mol.% WO3 (MoO3). Dvě vybraná skla ze zmíněných ternárních řad byla dále dotována oxidem titaničitým za vzniku kompozičních řad (100-z).(0,4Li2O-0,2WO3-0,4P2O5)?zTiO2 a (100-w).(0,4Li2O-0,2MoO3-0,4P2O5).wTiO2. Dotace oxidem titaničitým se pohybovala v intervalu 0-10 mol.% TiO2. Společně ve všech kompozičních řadách bylo připraveno a studováno celkem 13 skel, u kterých byly stanoveny základní fyzikálně-chemické vlastnosti (měrná hmotnost, molární objem, chemická odolnost). Termické chování připravených skel bylo studováno pomocí diferenční termické analýzy, termomechanické analýzy a žárové mikroskopie. Struktura skel byla studována pomocí Ramanovy spektroskopie a u vybraných vzorků rovněž za použití 31P MAS NMR. Obdržené výsledky byly diskutovány.
Lithium phosphate glasses modified with transition metal oxides
Keywords: fosfátová skla; oxid wolframový; oxid molybdenový; oxid titaničitý; struktura skel; termická analýza; Ramanova spektra; phosphate glasses; tungsten trioxide; molybdenum trioxide; titanium dioxide; glass structure; thermal analysis; Raman spectra