Komparace femininního a maskulinního žurnalistického pohledu v časopise Eva - Seifertová, Adriana (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu českého ženského periodika Eva, který vycházel v období první republiky a protektorátu (1928-1943). Hlavním cílem práce je komparace femininního a maskulinního žurnalistického přístupu, jak se projevoval v tematickém zaměření, jazykové stylizaci a autorském přístupu v různých rubrikách časopisu. Práce sleduje, jakým způsobem jednotlivé příspěvky odrážely dobové představy o ženách, jejich roli ve společnosti i každodenním životě, a jak se prostřednictvím těchto textů utvářela kulturní identita moderní ženy. "Příběh časopisu je zasazen" do dobového kontextu, historického, politického i kulturního. Analytická část je členěna podle tematických okruhů (literatura, domácnost, architektura, sport, zdraví, rodina, film, umění a móda) a věnuje se žánrovému i stylistickému zpracování jednotlivých textů z hlediska genderu. Práce vychází z kompletního souboru všech dostupných čísel periodika Eva a umožňuje tak sledovat vývoj témat i způsobu jejich zpracování v čase.
Comparison of feminine and masculine journalistic perspectives in Eva magazine
Keywords: časopis Eva; ženský tisk; meziválečné období; první republika; feminita; maskulinita; Eva magazine; women's press; interwar period; first republic; femininity; masculinity