Nové trendy sikativace oxidačně zasychajících pojiv - Vlachová, Jana (Univerzita Pardubice, 2006)
Práce se zabývá studiem vlastností komerčních sikativačních systémů se zaměřením na sikativa neobsahující kobalt. Pozornost je věnována metallocenovým derivátům, které představují nové možnosti sikativace oxidačně zasychajících nátěrových hmot. Jednotlivé sikativační systémy byly aplikovány do oxidačně zasychajícího pojiva, ze kterého byly připraveny nátěrové filmy. Zkouškami zasychání a měřením tvrdosti filmů byla zkoumána účinnost jednotlivých sikativ. Na závěr byly vyhodnoceny celkové vlastnosti nátěrů.
New trends in drying of oxidative crosslinking binders
Keywords: nátěrové hmoty; sikativa; ferroceny; kobalt; oxidace