Sledování účinnosti a tolerance vybraných inovativních léčivých přípravků v onkologii - Stehnová, Petra (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku účinnosti a intolerance léčivých přípravků podávaných u léčby pokročilých nádorů gastrointestinálního traktu, především u kolorektálního karcinomu. Cílem práce je zjištění výskytu toxicity v šesti oblastech, kdy bude sledována toxicita hematologická, gastrointestinální, kožní, neurologická, infekční a alergická. Jedná se o práci teoreticko-průzkumnou. V teoretické části je popsána problematika kolorektálního karcinomu, dále souhrn vybraných inovativních léčiv používaných pro terapii pokročilého stupně kolorektálního karcinomu, úloha sestry při podávání cytostatik a ošetřování případných toxicit vzniklých po vybrané terapii. Poslední kapitola teoretické části se zabývá poznatky z klinických studií, které proběhly v zahraničí. Poznatky jsou získané z tzv. literární rešerše. Výzkumná část zahrnuje šetření pomocí retrospektivní studie ošetřovatelské dokumentace u vybraných respondentů. Výzkumné šetření proběhlo ve zdravotnickém zařízení za pomoci nestandardizovaného dotazníku, výsledky jsou zpracovány v tabulkách, grafech a následně vyhodnoceny.
Monitoring the efficacy and tolerance of selected innovative medicinal products in oncology
Keywords: kolorektální karcinom; cytostatika; biologická léčba; toxicita; infekční a alergické komplikace; colorectal cancer; cytostatics; biological treatment; toxicity; infectious and allergic complications