Skauting v Rychnově nad Kněžnou na počátku 21. století - Brhlíková, Anežka (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zabývá tématem "skautingu v Rychnově nad Kněžnou na počátku 21.století". Skauting je celosvětové hnutí, které se zaměřuje na morální, duchovní a sociální výchovu mladých lidí. Dalším cílem skautů je pomáhat bližním, vlasti a přírodě. Skauting je životní styl lidí, kteří se rozhodli žít podle skautského slibu a zákona. Výzkum se bude zaměřovat jak na historii, vývoj, význam, metody a strategii skautského hnutí v kontextu zkoumané lokality, tak i na výzkum, který se bude týkat vnímání Junáka samotnými aktivními skauty. Hlavní výzkumnou otázku bude tvořit to, jaký vliv má aktivní účast ve skautském hnutí/Junáku v Rychnově nad Kněžnou na současný způsob života u jeho současných členů. Ke zpracování tématu bude využito kvalitativní metodologie s využitím polostrukturovaných rozhovorů, zúčastněného pozorování, autobiografické metody a metody focus group. Práce bude konzultována s PhDr. Lívií Šavelkovou, Ph.D. a bude zpracována také vizuální formou.
Scouting in Rychnov nad Kněžnou at the beginning of the 21st century
Keywords: skauting; Rychnov nad Kněžnou; 21. století; rover; rangers; scouting; Rychnov nad Kneznou; 21st century; rover; rangers