Měření elasticitry ovlivněných pásem svarových spojů vysokopevnostních ocelí - Hanus, Petr; Konečný, Michal; Tomanovič, Josef (Univerzita Pardubice, 2013)
Nízkolegované vysokopevnostní oceli jsou klíčovými materiály při navrhování bezpečnostních konstrukcí automobilových částí. Použití těchto ocelí umožňuje konstruovat součásti vozidla s menším průřezem prvků při současném zvýšení bezpečnosti, což vede k redukci hmotnosti a snižování spotřeby paliva při provozu automobilu. Příspěvek je věnován bodovým svarům, které jsou složeny z oceli HCT 450X (DP 450), vytvářející feriticko - martenzitickou strukturu a oceli 22MnB5, která má plně martenzitickou strukturu, v porovnání s homogenními bodovými svary plně martenzitických ocelí 22MnB5. U obou typů ocelí je pevnost spoje omezena hlavně v tepelně ovlivněné zóně, v oblasti temperovaného martenzitu.