Využití FTIR spektrometrie v tribotechnické diagnostice motorových olejů pro silniční dopravní prostředky - Striegler, Radim (Univerzita Pardubice, 2003)
Práce se zabývá využitím metody infračervené spektrometrie s Fourierovou transformací při analýze nových motorových a převodových olejů, plastických maziv a opotřebených motorových olejů. Důležitou částí této práce je kapitola Vybrané metody tribotechniské diagnostiky, ve které je podrobně popsána metoda FTIR a doplňková metoda experimentální práce - ferrografie. Náplní experimentální části jsou analýzy nových i opotřebených olejů metodou FTIR. Vybrané vzorky opotřebených olejů byly podrobeny ferrografické analýze. Součástí je databáze nových olejů a pohonných hmot včetně výkonových a viskozitních klasifikací a doporučení použití jednotlivých olejů a plastických maziv stanovená výrobcem.
TheUse of FTIR spectrometry in tribotechnical diagnostic of motor oils for the means of transport on roads
Keywords: mazání; opotřebení; Fourierova transformace infračervených spekter; spektrometrie; motorové oleje; tribologie