Mezinárodní manželství a rodina v České republice - Voltrová, Jana (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mezinárodních manželství a rodin v České republice. V teoretické části charakterizuji pojmy, které konkrétně vymezují, co je manželství, rodičovství a rodina. Popisuji také, jaké podmínky musí žadatelé o uzavření manželství v České republice splnit. Dále upřesňuji, kdo je to cizinec, co je to národ, rasa a kultura. V rámci empirické části jsem zrealizovala kvalitativní výzkum. Vedla jsem rozhovory se šesti manželskými páry. Informace od nich získané jsem shrnula v závěru své práce a navrhla jsem možné cesty vedoucí ke zlepšení situace mezinárodních manželství a rodin v České republice.
International marriage and a family in the Czech Republic
Keywords: international marriage; Culture; traditions and customs; relationships; Parenthood; mezinárodní manželství; kultury; tradice a zvyky; příbuzenství; rodičovství