Odraz sociálně-politických problémů USA 1. poloviny 20. století v díle Charlese Chaplina a D. W. Griffitha - Švanda, Jiří (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato práce se zabývá odrazem hospodářského a sociálního vývoje Spojených států amerických ve filmech dvou předních umělců němé kinematografie - Charlese Chaplina a D. W. Griffitha. Mým cílem bylo analyzovat pohled obou filmařů na soudobé problémy - rasismus, postavení žen, chudobu, imigraci apod. V závěru předkládám stručný nástin odrazu společenských témat v dílech jiných významných režisérů němé kinematografie.
The Reflection of Social and Economic Isuess of the United States of America in Charles Chaplin's and D. W. Griffith's Works
Keywords: soudobé dějiny; 20. století; USA; němé filmy; Chaplin, Charles; Griffith, David Wark; němá kinematografie; ekonomické dějiny; společnost; politika; contemporary history; 20th century; USA; silent movies; economic history; society; politics