Digitální věk - novodobé závislosti - Nývltová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2021)
Cílem této práce je zjistit jaká pozitiva a negativa z roviny psychologické, sociální a biologické mají závislosti v 21. století. V teoretické části jsou vymezeny jak pojmy závislost, internet, počítačové technologie, sociální sítě a počítačové hry, tak i stručně popsány jejich nejzákladnější druhy. V dalších kapitolách se práce orientuje na novodobé závislosti, a to konkrétně na závislosti na sociálních sítích a počítačových hrách. Jsou popsána pozitiva a negativa z pohledu již zmíněných tří rovin, ale také doporučené zásady, jak tyto služby na internetu bezpečně používat a zužitkovat jejich možný potenciál naplno. Praktická část je realizována skrze kvalitativní výzkum, přesněji polostrukturovaný rozhovor. Cílem rozhovoru je poukázat na individuální názory týkající se novodobých závislostí. Cílovou skupinou výzkumu jsou lidé ve věku od 18-35 let.
The Digital Age - Modern Addictions
Keywords: závislosti; internet; sociální sítě; počítačové hry; addiction; internet; social networks; computer games