Daňová optimalizace podnikajících fyzických osob - Benešová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zaměřuje na možnosti daňové optimalizace podnikajících fyzických osob v České republice. Cílem práce je optimalizace daňového zatížení podnikajících fyzických osob se zohledněním odvodů na sociální a zdravotní pojištění. V rámci případové studie budou uvažovány obvykle metody daňové optimalizace, včetně založení podnikající právnické osoby. Práce opisujepopisuje základní principy daňového systému, konstrukci daně a legální nástroje ke snížení daňové povinnosti a porovnává daňové zatížení dvou modelových poplatníků při využití různých metod zdanění a hodnotí jejich výhodnost. Práce je tak uceleným vhledem do problematiky daňového zatížení a přehledným návodem pro podnikající fyzickou osobu, který je ukáže, jak co nejvíce snížit své finanční zatížení v oblasti odvodů. Zvláštní pozornost je věnována aktuálním změnám v daňové legislativě vyplývajícím z konsolidačního balíčku 2024, který významně ovlivňuje daňové povinnosti podnikatelů. Na tři modelových poplatnících z různých oborů podnikání blíže zhodnocuje možnosti daňovou optimalizace napříč různými typy podnikatelských činností. Výsledky analýzy poskytují konkrétní doporučení pro volbu optimálního daňového režimu v závislosti na charakteru podnikání, výši příjmů a struktuře nákladů jednotlivých podnikatelů.
Tax Optimization of Self-Employed Individuals
Keywords: daňová optimalizace; podnikající fyzická osoba; daň z příjmů; výdaje; paušální daň; optimization; self-employed person; income tax; expenses; flat-rate tax