Příčiny negativního vlivu průmyslově výráběných povrchově aktivních látek na populaci sladkovodních ryb - Sýs, Milan (Univerzita Pardubice, 2023)
V dnešní době není kvalitativní ani kvantitativní stanovení tenzidů zařazeno do základního chemického rozboru vod, dokonce ani do rozšířeného rozboru pitných vod, přestože nedávné studie na lososovitých (Salmonidae) a kaprovitých (Cyprinidae) ryb jednoznačně dokazují negativní dopad na jejich populaci, kdy umělé vytírání a následné vysazování ryb se míjí účinkem, jelikož nejsou dodrženy základní podmínky pro jejich život a reprodukci. Jednotlivé příčiny, ať už biotické či abiotické, jsou popsány níže, včetně nejmodernějších přístupů navržených pro odstranění tenzidů z odpadních vod.
Causes of the negative effect of industrially produced surfactants on freshwater fish populations
Keywords: Povrchové vody; sladkovodní ryby; elektrochemická degradace tenzidů; Surface water; freshwater fish; electrochemical degradation of surfactants