Analýza neiontových tenzidů na bázi oxyethylenovaných acylglycerolů pomocí kapalinové chromatografie - Humplík, Matouš (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou neiontových tenzidů na bázi oxyethylenovaných acylglycerolů pomocí kapalinové chromatografie v systému s obrácenými fázemi a chromatografií hydrofilních interakcí. K tomu bylo využito třech typů detekce: refraktometrická, rozptylová a hmotnostní spektrometrie. Na základě hmotnostních spekter byly určeny série iontů, podle kterých se vzorky dále charakterizovaly.
Analysis of nonionic surfactants based on oxyethylenated acylglycerols using liquid chromatography
Keywords: neiontové tenzidy; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektrometrie; chromatografie hydrofilních interakcí; non-ionic surfactants; liquid chromatography; mass spectrometry; hydrophilic interaction chromatography