Investování v globálním prostředí - Novotný, Josef (Žilinská univerzita, 2016)
Článek se zabývá investováním do vybraných akcií na světových finančních trzích za pomocí globalizačních nástrojů. Hlavním cílem článku je upozornit na investiční možnosti a sestavování globálních portfolií z akciových titulů v současném mezinárodním tržním prostředí. Přestože skladba investic vede ke snižování rizikovosti, hlavní problém který z takových sestavování portfolií vzniká, jsou rizika plynoucí z mezinárodního prostředí jako je například riziko akciové, kurzové, operační, právní. Investor, který se rozhodne pro globální investování na zahraničních trzích, musí zvážit řadu faktorů, které mohou pozitivně nebo negativně ovlivnit jeho investiční záměry. Přednostní výhodou investování v globálním prostředí je to, že investor, který obchoduje s cennými papíry, může své světové investiční záměry realizovat za pomocí vlastního technologického informačního zázemí přes poskytnutou obchodní platformu od licencovaného obchodníka, rozhodne-li se tyto obchody uskutečňovat z pohodlí domova. Investor se taktéž může rozhodnout, jaký druh služby při tomto způsobu investování bude v globálním prostředí preferovat. Existují tři možnosti full, discount a on-line service. V případě, že se rozhodne pro full servis, jedná se o nejdražší variantu, protože obchody uskutečňuje profesionální obchodník, který taktéž poskytuje rady, konzultace a případně plní příkazy ze strany investora. Následuje možnost discount, je levnější než full, ale dražší než on-line servise, protože investor zadává pokyny přímo svému obchodníkovi bez jakékoliv poradenské podpory. Nejlevnější z uvedených příležitostí je on-line service, ale taktéž nejvíce rizikový, protože investor provádí vlastní obchody bez pomoci profesionála.
Investment in global environment
Keywords: globalizace; investor; portfolio; akcie; globalization; investor; portfolio; stocks