Posouzení přínosů využití rozšířené reality při vzdělávání v oboru polygrafie - Kordiovská, Veronika (Univerzita Pardubice, 2025)
Práce se zabývá zhodnocením přínosů rozšířené reality (AR) ve vzdělávání se zaměřením na polygrafii. Představuje koncepty AR a příbuzných technologií, popisuje jejich hardwarové a softwarové nároky, metody implementace, techniky sledování objektů i způsoby interakce. Součástí je přehled potenciálních oblastí využití AR, detailní analýza aplikací ve školství a příklady z polygrafického průmyslu (Koenig & Bauer, Heidelberg) i českých vzdělávacích projektů (Digital Water Lab, ZŠ Ostrov). Praktická část zahrnuje vývoj AR aplikace pro mobilní zařízení s operačním systémem Android, která krok za krokem provádí obsluhou infračerveného spektrometru Bruker Vertex 70v. Aplikace využívá platformu Unity 6 s rozšířením Vuforia, markerové sledování Multi Target a 3D/2D animace.
Assessment of the benefits of using augmented reality in education in the field of graphic arts
Keywords: rozšířená realita; polygrafie; vzdělávání; Unity; Vuforia; Android; infračervená spektroskopie; augmented reality; graphic arts; education; Unity; Vuforia; Android; infrared spectroscopy