Infomovanost nelékařského zdravotnického personálu o možnostech domácí péče - Pospíšilová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice domácí péče. Skládá se z teoretické a výzkumné části, je rozdělena do pěti kapitol. V úvodu teoretické části je popsána historie a vývoj domácí péče ve světě a v České republice. V druhé kapitole jsou popsány faktory, které mají vliv na rozvoj domácí péče, charakterizovány jsou typy domácí péče, nabídka fakultativních služeb, definuje se zde multidisciplinární tým a jsou zde objasněny výhody a nevýhody domácí péče. Třetí kapitola se věnuje ošetřovatelství, především výkonům prováděným v domácí péči. Agenturami domácí péče se zabývá čtvrtá kapitola teoretické části práce, která popisuje právní normy, financování, technické a materiální vybavení a další. Poslední kapitola vyzdvihuje význam rodiny a spolupráci členů rodiny s profesionálním týmem při péči o klienta. Výzkumná část práce je zaměřena na zjištění informovanosti nelékařského zdravotnického personálu o možnostech domácí péče. Pro tento účel byl vytvořen dotazník. Výsledky výzkumného šetření by měly určit míru relevantních znalostí o problematice domácí péče u nelékařského zdravotnického personálu pracujícího v nemocnici krajského typu.
Informedness of paramedical personnel about the possibilities of home care
Keywords: komplexní domácí péče; agentury domácí péče; domácí zdravotní péče; pečovatelská služba; complex home care; home care agency; home health care; nursing service