Informační mapa péče pro ženu s preeklampsií - Skokanová, Klára (Univerzita Pardubice, 2017)
Teoretická část práce je zaměřena na charakteristiku, průběh a celou problematiku preeklampsie. Dále pak popisuje průběh péče porodní asistentky o ženu s takto rizikovým těhotenstvím. V neposlední řadě je v práci popsána problematika týkající se edukace klientek, edukační role porodní asistentky a její schopnost poučit klientku o daném onemocnění, průběhu hospitalizace, a to s využitím příslušné edukační metody. Výstupem praktické části této práce je informační mapa péče, sestavená na základě poskytnuté péče třem těhotným klientkám s diagnózou preeklampsie. Kazuistiky jednotlivých pacientek jsou zpracované pomocí procesu v porodní asistenci. Výsledná informační mapa péče obsahuje souhrn postupů v porodní asistenci a vyšetření, která jsou prováděna u klientek v průběhu hospitalizace. Měla by sloužit jako prostředek k edukaci, a to jak samotných klientek, tak porodních asistentek, pracujících na oddělení rizikového těhotenství.
Information map of care for woman with preeclampsia
Keywords: edukace; informační mapa péče; porodní asistentky; preeklampsie; riziková těhotenství; education; information map care; midwives; preeclampsia; risk pregnancy