Význam a vývoj dálkové železniční osobní dopravy v systému osobní dopravy ČR - Najdekr, David (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se zabývá tématem dálkové osobní dopravy, její minulostí, současností a také předpokládaným vývojem v blízké budoucnosti. Je zde popsána role SŽDC a ČD a.s. a podmínky konkurenčního prostředí. Zmíněni jsou jak potenciální, tak již jednou neúspěšní uchazeči o podnikání v železniční dopravě. V práci je zmíněn fakt, že pro správnou funkci dálkové dopravy a tím i zvyšování nabídky je nutné konkurenční prostředí.
Meaning and progress of passenger transport for long distance in Czech transport system
Keywords: Czech Railways; infrastructure management; passenger transport for long distance; haulier; rival haulier; Ministry of transport Czech republic; České dráhy; Správa železniční dopravní cesty; dálková osobní doprava; dopravce; konkurenční dopravce; Ministerstvo dopravy České republiky; Student agency; Veolia Transport