Extraktivní stripping voltametrie na pastové elektrodě z práškového skelného uhlíku pro analýzu kravského mléka a smetany - Faltová, Renata (Univerzita Pardubice, 2021)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit, zda obsažené lipofilní vitamíny mohou posloužit jako biomarkery obsahu mléčného tuku v kravském mléce a smetaně. Pro tento účel byla extraktivní stripping voltametrie (ExSV) na uhlíkové pastové elektrodě vybrána jako vhodná elektrochemická metoda. Za vhodný biomarker byl vybrán all-trans-retinol, jenž byl identifikován ve vybraných vzorcích mléka a smetany. Navrženou ExSV lze použít pouze při hodnocení kvality mléka, kdy rozdíly hodnot proudových odezev pro jednotlivé obsahy mléčného tuku (0,5 %, 1,5 % a 3,5 %) byly statisticky významné.
Extractive stripping voltammetry at a glassy carbon paste electrode for analysis of cow's milk and milk cream
Keywords: extraktivní voltametrie; uhlíková pastová elektroda; lipofilní vitamíny; kravské mléko; smetana; extractive voltammetry; carbon paste electrode; lipophilic vitamins; cow's milk; cream