Hodnocení znečištění motorových olejů - Hamerský, Aleš (Univerzita Pardubice, 2012)
V bakalářské práci byla zpracována rešerše shrnující současné poznatky o vlastnostech motorových olejů a o experimentálních metodách, které se používají k určování stupně znečištění olejů. Výsledky základních stanovení (obsahu mechanických nečistot, bodu vzplanutí a kinematické viskozity) provedených v Depu kolejových vozidel ČD v České Třebové byly doplněny o výsledky FTIR spektrometrie a srovnávány s vlastním denzimetrickým měřením na přístroji REO-31. Na souboru 99 vzorků byla ověřena možnost použití programu Pixie 4.1 pro stanovení celkového znečištění motorových olejů.
Evaluation of contamination of motor oils
Keywords: motorové oleje; znečištění olejů; tribotechnické diagnostiky; infračervená spektrometrie; denzimetrie; motor oil; oil contamination; tribotechnical diagnosis; infrared spectroscopy; densimetry